Wil je eens genieten van een minder bekend recept uit Arabische keuken? Dan raad ik zeker aan om dit heerlijk gerecht eens te maken. De kardemom peulen zullen zorgen voor de sfeer, en de verassende specerij combinatie zullen er voor zorgen dat dit gerecht op je favoriete lijstje terecht zal komen!
Zelf serveerde ik er pompoen uit bij de oven bij!
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 eetlepels suiker
- 25 gram kus uzumu krenten (Turkse supermarkt)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 middelgrote uien, in dunne ringen gesneden
- 1 kg kippendijen
- 10 kardemompeulen
- 4 hele kruidnagels
- 3 kaneelstokjes
- 300 gram basmati rijst
- 5 ½ dl kokend water
- 3 takjes peterselie, fijngehakt
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm in een klein pannetje de suiker met 0,5 dl water tot hij is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat de kus uzumu krenten erin wellen.
- Verhit ondertussen de helft van de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui voor 10-15 minuten op halfhoog vuur af en toe roerend tot hij diep goudbruin is. Doe de ui in een schaaltje en veeg de pan schoon.
- Doe de kip in een grote kom met 1 theelepel zout en gemalen zwarte peper. Meng met de hand de overgebleven olijfolie, kardemom, kruidnagels en kaneelstokjes erdoor. Verhit de braadpan opnieuw en doe de kip en specerijen erin.
- Bak de stukken 5 minuten aan elke kant en haal de kip eruit. Laat de specerijen in de pan achter.
- Giet de olie uit de pan en voeg de rijst, gekarameliseerde ui, peper en zout toe.
- Zeef de krenten en doe ze in de pan. Roer alles om en druk de stukken kip in de rijst.
- Giet het kokende water over de kip en rijst, sluit de pan en laat alles voor 30 minuten op heel laag vuur garen. Houd daarbij goed in de gaten of de rijst niet aan de bodem aanbakt.
- Laat de rijst 10 minuten met dichte deksel rusten voordat je hem serveert.
Geef een reactie