Recept: 1/578
Smoor van kip 2
Blz. 210, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Voor mijn verjaardag had ik het kookboek Groot Indonesisch kookboek gekregen van Beb Vuyk. De Indonesische keuken vind ik namelijk enorm lekker. Maar om zo uit de losse pols onbekende ingrediënten te gaan mengen leek me niet zo goed plan. Ik had een handleiding nodig, en denk deze te hebben gevonden met dit boek.
Gisteren maakte ik het eerste gerecht uit het boek, Kip Ketjap. De originele naam die in het boek staat is echter Smoor van kip 2, maar omdat ik toch de gerechten aanpas en een nieuw jasje geef ik ze meteen een nieuwe naam.
Mijn partner (met Indonesische roots) zat te smikkelen bij het eten van Kip Ketjap. Dat beloofd wat! Ik ben namelijk van plan om verslag te doen van het hele boek. Met als doel: De Indonesische keuken onder de knie te krijgen. En natuurlijk blije magen natuurlijk tijdens onze zaterdagavond eetfeestjes.
Ik had naast de kip stoof, want dat was het eigenlijk, er een groente wok bij geserveerd.
Hier zat in: omelet van ei, Chinese kool en taugé en op smaak gebracht met Tom Yum pasta en wat Sesam olie en soya saus.
Oh en.. natuurlijk haal de ingrediënten bij de toko en niet bij de supermarkt, dit scheelt namelijk bakken met geld!
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gram kipfilet
- 3 eetlepels tamerindepasta
- 3 eetlepels roomboter
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels ketjap
- zout
- sap van een ½ limoen
- 1 theelepel verse gember, geschild en geraspt
- 1 theelepel verse laos, geschild en geraspt
- 1 Spaanse peper, ontpit en in dunne reepjes gesneden
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in kleine blokjes en smeer de kip in met de tamerinde pasta.
- Laat de kip ten minste voor een uur marineren in de koelkast.
- Droog de kip af en bak ze in een pan met boter goudbruin.
- Voeg er de uien en de knoflook aan toe en bak dit voor een paar minuutjes mee.
- Maak ze af met een beetje water, de ketjap, wat zout en limoensap.
- Voeg aan de saus de verse gember, de laos en de spaanse peper toe en laat dit ten minste 30 minuten langzaam stoven.
Ik heb het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk voor mijn verjaardag gekregen met als doel: alle recepten die in het boek staan te koken! Om zo me te verdiepen in de Indonesische eetcultuur.
Benieuwd naar meer verhalen en reeds uitgeprobeerde recepten? Type dan de naam Beb Vuyk in in de zoekbalk, of in de tag lijst!
ps. Geen van de recepten is een letterlijke overname uit het boek!
Geef een reactie