Zoek je koekjes om in de kerstboom te hangen, of te serveren tijdens de koffie tijdens de kerstdagen. Dan is dit je recept! Met een sterrensteker maak je de sterren.
Ingrediënten voor 20 kerststerren
Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 30 minuten rusttijd)
Essentiële benodigdheden: Deegroller, sterrensteker en eventueel een appelboor
- 150 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- Snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 gram koude boter, in blokjes
- 1 eetlepel melk
- 1 ei, losgeklopt
- 45 gram amandelschaafsel
- 2 eetlepels rietsuiker
- Zeef de bloem in een kom. Voeg daar de basterd-
en vanillesuiker en een snuf zout aan toe. Voeg de koude boter, melk en de
helft van het losgeklopte ei toe. Kneed dit met koude handen tot een
samenhangend deegje. - Vorm van het deeg en bal, dek dit af en laat het
voor 30 minuten rusten in de koelkast. - Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bestuif (met losse pols) het aanrecht met wat bloem
en leg het deeg erop. - Rol met behulp van een deegroller het deeg uit
in een lap van 3 mm. - Steek met de sterrensteker er sterren uit, en
leg deze op een met bakpapier bekleden bakplaat. - Vorm van het overgebleven deeg opnieuw een bal,
en herhaal de bovenstaande handeling. - Bestrijk met een kwastje de sterren met het overgebleven
ei. - Bestrooi de koekjes met eerst het amandelschaafsel
en vervolgens met de suiker. Doe dit niet andersom, want dan zal de suiker verdwijnen
onder het schaafsel. - Bak
de sterren in zo’n 20 minuten gaar. Laat de sterren afkoelen op de bakplaat.
Variaties
- Met behulp van een appelboor kun je het midden
van een ster uitsteken. Na het afbakken kan je hier een lint door doen, om de
koekjes bijvoorbeeld in de kerstboom te hangen. - Er zijn natuurlijk talloze kerststekers beschikbaar,
en wat is er leuker om je eigen gemaakte kerstkoekjes te serveren bij de koffie!
ps. deze sterren steker en heel veel andere leuke uitstekers zijn onder andere te koop bij Dille & Kamille.
Deel 1 gemist? Lees deze hier terug!
Geef een reactie