Omdat het buiten steeds kouder wordt en de dagen steeds korter en donkerder worden, kreeg mr Igel opeens enorme zin in zomer. Zomer met haar warmte en lange lichte dagen, verzuchtte mr Igel. En om dit verlangen in zijn huisje te halen, bakte hij Italiaanse grissini. Nu nog iemand om samen mee te knabbelen… daarom nodigde mr Igel zijn vriend huisspin Nansi uit voor een gezellige zomeravond en samen genoten ze van knapperige grissini en van de meegebrachte bubbelwijnen van Nansi. Al knabbelend, bubbelend, pratend en lachend vergaten de twee vrienden helemaal de tijd. Toen mr Igel nog een keer het glas van Nansi wilde bijschenken, vielen de twee laatste druppels in het glas en keek mr Igel beteuterd naar de lege flessen die overal om hem heen lagen. De zon was in het glas gezakt en het werd tijd om te gaan slapen. Slapen… als de vrienden nog wel op hun pootjes kunnen staan en de weg naar hun holletje weten te vinden…
Recept afkomstig van Antoinette Koops uit haar boek Mangiamo!
Ingrediënten voor 20 a 24 grissini’s
- 400 gram bloem
- 125 bruiswater op kamertemperatuur
- 1 zakje droge gist a 7 gram
- 1 theelepel suiker
- 40 ml olijfolie, plus wat extra om te bestrijken
- 1 ½ theelepel zout
Smaakmakers:
Sesamzaad, maanzaad, fijngehakte rozemarijn, gedroogde oregano, chilivlokken, zoutvlokken
Zo maak je de grissini’s
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Los de gist en suiker op in 100ml bruiswater.
- Laat het papje een paar minuten rusten.
- Zeef de bloem boven een kom, maak een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel. Voeg nog een scheut van de bruiswater toe plus de olijfolie. Kneed dit goed.
- Voeg nu het zout en de rest van het bruiswater toe. Kneed een paar minuten tot een mooi egaal deeg.
- Laat in een afgedekte kom op een warme, tochtvrije plek het deeg rijzen en verdubbelen in ongeveer 1 uur.
- Haal steeds een plukje (formaat ongepelde walnoot) van het deeg en rol/trek er een lange stengel van.
- Verdeel over 2 met bakpapier bedekte bakplaten.
- Kwast in met olijfolie en bestrooi met de smaakmakers naar keuze. Niet allemaal tegelijk, maar een combinatie van zout doet het altijd goed. En ja, de helft gaat er onvermijdelijk naast.
- Laat het nog een kwartiertje rijzen. Bak in de oven gaar en lichtbruin in ongeveer 20 minuten.
- In een luchtdichte trommel bewaren.
Grissini’s zijn super lekker bij pesto!
Antoinette Coops zegt
Ah leuk, grazie e saluti uit Verona!