Harissa is een smaakmaker die zijn oorsprong heeft liggen in Tunesië. Harissa heeft paprika, knoflook, rode pepers en komijn als basis ingrediënten, maar natuurlijk kun zelf naar eigen smaak er los op variëren.
Harissa kun je toevoegen aan soepen, eten bij een couscous gerecht of gebruiken als kipmarinade voor in de tajine. Ik gebruikte harissa inderdaad in de tajine als smaakmaker en daarnaast voor bij de tajine. Héér-lijk!
Misschien kost het maken ervan eventjes wat tijd, maar dan heb je ook een pallet van smaken die je nooit zult vinden in welk potje dan ook!
Ingrediënten voor een schaaltje Harissa
- 1 rode paprika
- ¼ theelepel korianderzaad
- ¼ theelepel komijnzaad
- ¼ theelepel karwijzaad
- ½ eetlepel olijfolie
- 1 kleine rode ui, grofgehakt
- 3 tenen knoflook, grofgehakt
- 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en grofgehakt
- ½ eetlepel tomatenpuree
- Sap van een ½ citroen
- Snuf zout
Zo maak je de Harissa
- Verwarm de oven voor op 240 graden en bak de paprika 20 minuten in de oven totdat deze zwart blakert.
- Leg de paprika in een schaal, dek deze af met plastic en laat de paprika afkoelen. Trek het vel eraf en gooi de zaadjes en zaadlijsten weg.
- Zet een koekenpan op laag vuur en rooster de koriander, komijn en karwij 2 minuten. Schud ze in een vijzel en wrijf ze met een stamper tot poeder.
- Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de ui, knoflook en chilipepers 8 minuten op halfhoog vuur tot ze donkerbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en doe ze in een foodprocessor. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer alles glad.
Geef een reactie