Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Franse madeleines

2 juni 2018 By Uit Bregje's keuken Reageer

Franse madeleines

Ik vond vanmorgen bij de kringloopwinkel een bakvorm voor de Franse madeleines! Wij kochten deze kleine traktaties ook wel in Frankrijk tijdens een vakantie en daardoor is het nu extra leuk om een klein stukje Frankrijk ‘te bakken’.

Eigenlijk zijn madeleines niets meer dan boterige cakejes, die opvallen door hun geribbelde buikjes. Maar de geschiedenis van dit beroemde cakeje kent drie verhalen:

Zo was er in de middeleeuwen een vrouw met de naam Madeleine die kleine brioches bakte in lege Sint-Jacobsschelpen, om bedevaart wandelaars onderweg naar Santiago te verwennen onderweg.

Het tweede verhaal gaat terug naar de 17e eeuw waar de kokkin van kardinaal Paul de Gondi –  ook met de naam Madeleine – heerlijke cakejes bakte. Deze zouden favoriet zijn van de hertogin van Longueville, die het cakeje flink promootte.

En de derde Madeleine, de kokkin van de voormalige koning van Polen, bakte ook al van die heerlijke cakejes. Het verhaal gaat dat de schoonzoon dol was op de cakejes en deze introduceerde in Versailles.

Drie verhalen over een oeroud cakeje om zo dit heerlijke Franse lekkernijtje nooit te vergeten. Welk verhaal waar is zullen we nooit weten, maar we kunnen wel bakken en misschien zelf mooie herinneringen erbij krijgen.

Ingrediënten (voor 24 stuks)
  • 125 gram boter, gesmolten en afgekoeld
  • 2 grote eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 1,5 tl vanille extract
  • snufje zout
Zo maak je ze zelf:
  1. Klop de eieren en suiker tot een schuimig mengsel waarvan het volume 3 keer is toegenomen. Dit kost je zeker minimaal 5 minuten aan mixen.
  2. Spatel de bloem en gesmolten boter voorzichtig in delen door het mengsel.
  3. Voeg als laatst het vanille extract en het snufje zout toe.
  4. Laat het beslag voor 2 uur rusten in de koelkast.
  5. Vet de vorm in en bestuif deze met bloem.
  6. Schep het beslag in de vormpjes. Dit gaat het makkelijkste met twee theelepels.
  7. Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 graden gaar en goudbruin.

Bon appetit! Bregje

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Imbolc (lente), Toe & zoet

Vorig bericht: « Frans landbrood
Volgend bericht: Boter, geen kaas en twee eieren wafels »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.