Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Foe joeng hay met gembersaus

22 december 2019 By Gertrude Reageer

Foe joeng hay 1 met gembersaus Beb Vuyk
Recept: 8/578
Foe joeng hay 1
BLZ. 363, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019

Afgelopen woensdag stond er Foe Joeng hay 1 op het menu. Jaja, recept numero 1, want Beb heeft wel drie variaties van Foe Joeng hay in haar kookboek staan. En bedenk je nu, Foe Joeng Hay is toch Chinees? Jep, dat klopt! In het GIK (Groot Indonesisch Kookboek) las ik dat er ongeveer 4 miljoen Chinezen in Indonesië wonen, die zich in de loop van de eeuwen zich in het land hebben gevestigd. En die namen natuurlijk ook hun eettradities mee. Dat is de reden dat er in het GIK ook veel Chinese recepten zijn opgekomen.

Even een opfrisser voor de Foe Joeng Hay: Afhaalchinees, Omelet, gebakken groenten , meestal in een half bakje, tomatensaus ?? Zoals zegmaar in De slimste mens.

En officieel word deze omelet (volgens Beb) gevuld met garnalen en gebakken groenten en overgoten met een saus van gember.

Bloem, mijn partner was iets minder enthousiast toen ik dit bekende eiergerecht serveerde. Het deed haar denken aan de Chinees. Haha! En laat ze daar nou net niet echt heel dol op zijn. Ik denk dat ze niet zo’n goede herinnering heeft aan de Chinees, want maak mij maar wakker hoor voor een bak verse nasi 😉

Al met al, houd je wel van de afhaalmaaltijden van de Chinees, dan zou ik zeker aanraden dit gerecht ook eens te maken.

Ik serveerde rijst bij Joe Joeng Hay met gembersaus, maak dan wel het dubbele hoeveelheid van de saus! Wel raad ik dan aan om enigszins zuinig te zijn met de maïzena (in de saus), dat kan namelijk veel maagvulling schelen 😉

Ingrediënten voor 3 porties
Voor de omelet
  • 1 eetlepel olie
  • 5 eieren
  • 1 teen knoflook
  • Peper & zout
Voor de vulling
  • 1 eetlepel olie
  • 3 plakjes gerookte spek, in kleine stukjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in kleine stukjes gesneden
  • 1 prei, gewassen en gesneden
  • 150 gram cocktail garnalen
  • 5 wortels, gerapt en in kleine stukjes gesneden
  • Klein schaaltje diepvries doperwten
  • 2 eetlepels tomatenketchup
Bereidingswijze
  1. Bak het spek in de olie.
  2. Voeg er de knoflook, prei en garnalen aan toe.
  3. Voeg er daarna de wortels, doperwten en tomatenketchup aan toe.
  4. Klop de eieren met de knoflook, peper en zout los. En bak deze aan beiden kanten gaar.
  5. Vul de omelet met de gebakken groeten en sla hem dan bubbel en giet er de gembersaus overheen.
Recept: 9/578
Gembersaus
BLZ. 348, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Ingrediënten voor 1,5 DL gembersaus
  • 1 dl groentebouillon
  • 3 dikke plakken gember met schil
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel maïzena
Bereidingswijze
  1. Doe de groentebouillon in een steelpannetje en doe daar de gember bij. Breng dit langzaam aan de kook en laat het zachtjes een kwartiertje trekken.
  2. Voeg de azijn, suiker en soja toe en laat al roerend de suiker oplossen.
  3. Doe de maïzena in een glas en doe daar wat water bij. Roer met een theelepel zodat alle klontjes zijn opgelost.
  4. Voeg al roerende in de kokende gembersaus de maïzena beetje bij beetje toe. De saus moet een lichtje binding hebben.

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Hoofdgerechten, Sauzen, dressings & marinades Tags: De Oosterse keuken

Vorig bericht: « Kerstboom kransjes
Volgend bericht: Sambal Oelek »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.