Misschien herken je ze, woorden of zinnen die alleen begrepen worden in jouw gezin, of alleen door jouw partner? Een Vasse salade is namelijk zo’n zin.
Afgelopen week schotelde ik deze salade voor aan mijn partner. En ze begreep meteen toen ik de titel aankondigde wat voor soort salade het was. U hoogstwaarschijnlijk niet, en daarom zal het raadseltje verklappen.
Mijn partner doet samen met meerdere deelnemers de tweejarige opleiding tot stembevrijder. In Vasse, een klein plaatsje dicht bij Almelo, is het opleidingscentrum gevestigd. Deelnemers van de opleiding verblijven gedurende deze twee jaar een aantal keer in dat conferentiecentrum. En in dat centrum worden er alleen maar hele gezonde dingen gereserveerd. Met ingrediënten zoals veel groenten, noten, zaden en peulvruchten. Groen gezond dus!
Zo nu en dan probeer ik bij ons ook mee te gaan met die groene lijn. En elk gerecht waarvan ik denk dat ook uit de keuken vanuit conferentiecentrum zou komen, serveer ik inmiddels met de naam Een Vasse gerecht.
Ps. Een kleine kanttekening toen ik dit recept aan een andere Vasse-ganger (ha, een nieuw insider woord) liet zien, om te polsen of zij deze titel ook begreep. Als reactie kreeg ik : Ja, maar in Vasse krijg je nooit vlees …. In de salade!
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 Romaine sla (te koop bij de Lidl), in grove stukken gesneden
- Klein blikje linzen
- 5 cherry tomaatjes
- ½ komkommer, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- ½ courgette, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- ½ Rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- ½ Aubergine, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- 1 eiwit, losgeklopt
- Bloem
- 1 rolletje geitenkaas
- 100 gram Serranoham, gehalveerd
- Olijfolie
- Mazzetti Aceto balsamico di Modena
- Peper en zout
- Citroen, gewassen
Bereidingswijze
- Bak de groenten op hoog vuur aan, totdat de
courgette bruin gaan kleuren. - Doe de sla en de linzen in een schaal
- Doe de komkommer en de cherry tomaatjes bij de
sla en linzen, en vermeng dit. - Snij de geitenkaas in plakken van 1.5 cm
- Zet een pan op het vuur en laat daarin zachtjes
wat boter smelten. - Haal de geitenkaas eerst door het eiwit en
daarna door de bloem en bak deze dan zachtjes totdat ze bruin kleuren. - Wikkel de geitenkaas in de Serranoham.
- Schep de gebaken groente op de salade, en leg
daarop de gewikkelde geitenkaas. - Rasp wat citroenschil over de salade.
Zelf zet ik de olijfolie en de balsamicoazijn op tafel zodat iedereen zelf zijn salade kan dresseren. Dit doe ik overigens ook met de peper en zout. Ik serveerde deze salade met een rode paprika hummus en wat stokbrood uit de oven.
Geef een reactie