Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

De perfecte kerstsoep

27 december 2018 By Gertrude Reageer

De perfecte kerstsoep

Om onze ouders te ontlasten, en omdat het natuurlijk veel leuker is maken wij met z’n allen het kerstdiner. Zo maakt dus iedereen een gang. Dit jaar mocht ik de soep maken, en nog wat bijgerechtjes voor bij het hoofdgerecht. Maar ja, verzin maar eens een soep die feestelijk is, smaakt én die ook nog verrast. De inspiratie van de perfecte kerstsoep vond ik in het boek Home Made van Yvette van Boven. En zelf voegde ik nog een aantal ingrediënten aan toe, om het nog feestelijker te maken! De soep bleek de perfecte kerstsoep. De niet alledaagse smaken, doen je bij iedere hap afvragen welke smaken je eigenlijk proeft.

Knolselderij saffraansoep recept
Ingrediënten voor 4 personen soep
  • 1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 uien
  • 1,2 gram gemalen saffraan
  • 30 gram gedroogde eekhoorntjesbrood
  • Scheut witte wijn
  • 1 L water
  • ½ Kippenbouillontablet
  • 1 takje Rozemarijn, fijngehakt
  • 2.5 DL room
  • Hazelnootolie
  • Paar druppels tabasco (optineel)
  • 3 blaadjes paarse basilicum
  • Fleur de sel (optioneel)
De zelfinvulbare weekplanner
  1. Week het eekhoorntjesbrood voor een half uurtje in
    een ½ Liter lauw water.
  2. Doe wat olijfolie in een pan met dikke bodem, en
    fruit daarin de ui.
  3. Voeg de knolselderij en saffraan daaraan toe en fruit
    deze voor een paar minuutjes mee.
  4. Blus af met witte wijn, en voeg daar het water,
    kippenbouillon tablet aan toe.
  5. Zeef het eekhoorntjesbrood, en giet het welwater
    in de soep. En hak de gewelde paddenstoelen in gelijke stukjes. Zet deze eventjes
    apart.
  6. Breng de soep aan de kook en laat deze voor zo’n
    30 minuten langzaam koken.
  7. Pureer met een staafmixer de soep glad.
  8. Voeg het eekhoorntjesbrood toe aan de soep.
  9. Voeg de 2 DL slagroom toe aan de soep, breng
    opnieuw aan de kook en laat het voor 5 minuutjes langzaam pruttelen.
  10. Breng
    de soep op smaak met tabasco en eventueel wat peper en zout.
  11. Vlak
    voor het serveren klop je het restant slagroom met een garde lobbig.
  12. Serveer
    de soep in gezellige soepkommen, dresseren met de slagroom, rozemarijn, paar
    druppels hazelnootolie en tot slot een klein basilicumblaadje.

Ben je bekent met Fleur de Sel, oftewel zeezout met een smaakje? Ik had ooit voor mijn verjaardag een paddenstoelsmaak-variant gekregen en dit zout kwam nu goed van pas om een ieniemienie beetje over de soep te verkruimelen. Maak de soep helemaal af met dit stokbrood en kruidenboter.

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Samhain (winter), Soepen Tags: Kerst, Vegetarisch

Vorig bericht: « Mr. Igel’s kerstspecial
Volgend bericht: Kokoshoopjes »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.