Zeker in deze periode wanneer de paprika’s vaak in de aanbieding zijn, is deze Crostata ai peperoni een heerlijk recept om al je paprika’s in te kunnen verwerken. En nog lekker ook, zeker met een goed glas witte wijn.
Deeg voor hartige taart
- 200 gram gewone bloem
- 100 gram boter uit de koelkast, in blokjes, plus iets extra’s
- Snuf zout
Zo maak je het deeg:
- 1 . Zeef de bloem in een grote kom, en maak een kuiltje in het midden en doe daar de boter en de snuf zout in. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem; de massa moet op broodkruim gaan lijken. Werk snel, want het deeg mag niet te warm worden.
- Maak weer een bergje van het mengsel, maak een kuiltje in het midden en giet er zo’n 3 ½ eetlepel koud water in. Maak er zo snel mogelijk een deeg van (als je er te lang mee bezig blijft, word het droog en hard). Plet het tot een schrijf, wikkel het in plasticfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.
- Rol het op met wat bloem bestoven aanrecht uit, hang het over de deegroller en het in een ondiep taartblik van 24cm. Druk de zijkanten en de bodem goed aan en snijd overtollig deeg weg. Zet het deeg circa 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Daarna is het klaar voor gebruik!
Ingrediënten
- 400 gram basisdeeg (dus ongeveer tweemaal het recept van hierboven)
- 30 gram boter
- 1 sjalot
- 3-4 rode paprika’s, kleingesneden
- 100 gram provolone (Italiaanse koemelk kaas)
- 3 eieren
- 200 ml slagroom
- Snuf zout
- Peper
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een ondiep bakblik van 20×25 cm met bakpapier. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deed dun uit en bekleed de bodem en zijkanten van het blik mee.
- Snijd het overtollige deeg weg en zet het geheel 30 minuten in de koelkast. Bedek het met aluminiumfolie, schep er een laag bakbonen op en zet het 20 minuten in de oven.
- Haal het na die 20 minuten weer uit de oven, en verwijder het aluminiumfolie en de bakbonen en prik de bodem met een vork in en zet de taartbodem nog eens 5-10 minuten in de oven.
- Smelt de boter intussen in een pan, doe er de sjalot, de paprika’s en wat zout bij en laat alles afgedekt 7-8 minuten pruttelen; de paprika’s moeten gaar zijn.
- Snijd de provolone intussen in reepjes. Klop de eieren los in een kom en voeg de slagroom, provolone en paprika’s toe. Doe er ook zout en peper bij.
- Giet het mengsel in het blik en zet het 25 minuten in de oven.
Geef een reactie