Cottage pie is eigenlijk niets meer dan rul gehakt met aardappelpuree daarop. Sterker nog, cottage pie werd rond de 18e eeuw gemaakt door de armere mensen, die op het land woonden in Groot-Brittannië en Ierland. Zij bedachten laten we iets feestelijks maken van aardappels, vandaar de vernoeming naar taart! Leuk he? En ik kan u garanderen, het was een (smul) feestje! Nog lekkerder met gestoofde appels.
Ingrediënten
Voor de puree
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild
- Scheutje melk
- Flinke lepel roomboter
- Snuf verse nootmuskaat
- Zout en peper
- Handvol paneermeel
Voor de vulling
- 2 eetlepels roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 3 wortels, geraspt en fijngesneden
- 2-3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
- 300 bio rundergehakt
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 tl Worcestersaus
- 1 laurierblaadje
- 1 blokje kippenbouillon
- 2 tl tijm
- Paar druppels tabasco
- Handje vol bladpeterselie, grof gehakt
Zo maakt u de cottage pie
- Kook de aardappels gaar in gezouten water. Giet de aardappels af en laat ze uitdampen.
- Stamp ze fijn en giet er een scheutje melk bij en een flinke klont roomboter en meng tot een smeuïge puree.
- Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Verhit ondertussen een eetlepel roomboter in een zware pan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook, wortels en bleekselderij zo’n 5-10 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg het gehakt toe, braad lekker aan en maak het vlees rul met een vork.
- Voeg de blokjes tomaten, Worcestersaus, het laurierblad, het bouillonblokje en tijm toe en breng alles aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de saus zeker 20 minuten zachtjes sudderen tot hij mooi ingedikt is.
Geef een reactie