Van 1 – 30 november 2018 is het Nederland Leest. Ter gelegenheid daarvan hebben wij samen met bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom een thema-boekje samengesteld voor een gezellig winters avondje. Dit boekje met een 5-tal recepten heet De bieb kookt over en wordt in de maand november cadeau gedaan in de bibliotheek. Natuurlijk zijn alle recepten na te lezen op onze blog.
Bregje’s kruidnoten is het eerste recept wat we graag delen. Het leuke van kruidnoten bakken is dat je met dit standaard recept alle kanten op kan om er natuurlijk ook je eigen draai aan te geven. Laat je bijvoorbeeld de bakpoeder weg, dan bak je geen kruidnoten, maar heb je ineens speculaas brokken. Ook kun je natuurlijk pepernoten gebruiken in toetjes of taarten.
Ingrediënten voor zo’n 70 stuks kruidnoten
Bereidingstijd: ongeveer een uurtje
- 250 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
- 125 gram donkerbruine basterdsuiker
- 4 theelepels koekkruiden (zie samenstelling hieronder)
- mespuntje zout
- 100 gram koude harde roomboter
- 6 eetlepels melk
Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vermeng het bloem met de bakpoeder, suiker, koekkruiden en zout. Voeg de boter toe samen met de melk en kneed dit met de hand tot een stevige deegbal.
- Bij het maken van de kruidnootjes hoef je het deeg niet te laten rusten in de koelkast, dus je kan gelijk beginnen met het draaien van kleine deegballetjes ter grootte van een knikker.
- Wanneer de bakplaat vol is, bak je de kruidnootjes voor ongeveer 25 minuten af.
[…] de bibliotheek ook een pepernotenwedstrijd. In deze wedstrijd word je uitgedaagd om het recept van Bregje te overtreffen. Win je deze wedstrijd? Dan zullen jouw pepernoten bij bakkerij Ton van Hees en […]