Het maken van een breekbrood is inmiddels bijna een routineklus en om het interessant te blijven vinden breekt nu het moment aan om wat te experimenteren met andere smaakbelevingen zoals deze variant cheese-chili. Inspiratie voor dit brood vond ik in het boek van Linda Collister ‘Bijzonder brood’ wat ik onlangs in de kringloopwinkel vond. Dus heb je zin in breekbrood met pit, dan moet je dit recept zeker eens proberen!
Dit recept is afkomstig uit het boek: Bijzonder brood van Linda Collister
Ingrediënten
- 250 gram ongebleekt wittebroodmeel
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel gedroogde rodepepervlokken
- Versgemalen zwarte peper
- 150 ml handwarm water
- 3.5 gram gedroogde gist
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de vulling
- 50 gram romige pittige geitenkaas
- 50 gram Goudse kaas, grof geraspt
Voor het bestrooien
- 15 gram geraspte kaas
Benodigdheden: ingevette springvorm van 24 cm doorsnede
Bereidingswijze
- Meel met zout, pepervlokken en flink wat peper mengen in een grote kom en een kuiltje in het midden maken.
- De helft van het water in een kommetje doen, gist erboven uit strooien, roeren en in het kuiltje schenken. De rest van het water en de olie erbij schenken. Het meel geleidelijk door het vocht werken tot een behoorlijk stevig deeg ontstaat. Als het deeg plakkerig is, lepelsgewijs extra meel toevoegen. En als er kruimels op de bodem liggen voeg je er lepelsgewijs extra water bij.
- Op een licht met meel bestoven aanrecht het deeg 10 minuten goed kneden tot het heel glad en elastisch is. Doe het deeg terug in de kom, en dek het af met huishoudfolie, en laat het circa een uur rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume.
- Sla het deeg op een met bloem bestoven aanrecht neer, en dek dit wederom af met een droge theedoek en laat het voor 5 minuten rusten.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 40×26. Voor de vulling bestrooi je er de geitenkaas en geraspte kaas erover.
- Rol het deeg van de lange kant af in 9 plakken van gelijke dikte. Leg deze niet te dicht op elkaar in de vorm. Laat het deeg afgesloten in een plastic zak nogmaals 30 minuten rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bestrooi de broodjes met de geraspte kaas en bak ze circa 35 minuten totdat ze goudbruin zijn.
- Haal het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
- Pas op voor hongerige egels!
Geïnspireerd? Bestel dan hier jouw exemplaar
Geef een reactie