Een crostini is eigenlijk een dun sneetje brood dat bij voorkeur geroosterd wordt boven houtskool, omdat deze smaak natuurlijk het lekkerste is, maar crostini kunnen ook prima in een grillpan of in de oven gebakken worden. Hierna wordt het brood ingesmeerd met een mengsel van fijngewreven kruiden zoals salie, oregano of rozemarijn, met knoflook en olijfolie en met grof zeezout bestrooid.
Herkomst
Vertaald uit het Italiaans betekent het ‘dun toastje’. En toastjes associëren wij met feest! Maar in Italië is Toscane de regio waar dit ‘toastje’ mee geassocieerd wordt. Dante Alighieri, een 13e-eeuwse dichter werd in 1302 verbannen uit Florence naar Ravenna. Hier merkte hij op dat het brood erg zout was. Klaarblijkelijk bakten ze toen al in Toscane brood zonder het dure zout. Dit zou ook de reden kunnen zijn dat de basis van een crostini oud brood is met olijfolie en zeezout. Door hier wat zout op te strooien werd deze restverwerking een lekkernij.
In recepten kom je ook vaak het woord ‘bruschetta’ tegen en lijkt dezelfde betekenis te hebben als een crostini, maar er zijn toch echt verschillen!
Wat zijn de verschillen tussen bruschetta en crostini?
Crostini wordt van kleiner brood, bijvoorbeeld (oud) stokbrood gesneden. Voor bruschetta wordt groot landbrood gebruikt op basis van zuurdesem, maar dit is lastiger te vinden dan stokbrood.
De topping van crostini is fijn en uitgesproken, bij bruschetta is dit vaak wat grover zoals salade, tomaat, kruiden of groenten, maar wij durven het aan om de toppings die eigenlijk op een bruschetta ‘horen’ ook een crostini mee te beleggen of besmeren.
Crostini is als snack bedoeld, bruschetta wordt vaak als lunch genuttigd.
Crostini worden oorspronkelijk vooraf aan beide kanten geroosterd en daarna ingesmeerd met kruiden en olie. De bruschetta wordt vooraf besprenkeld en gekruid en daarna gegrild.
Ingrediënten
- (oud) stokbrood of afbakstokbrood (makkelijk, want dan heb je altijd de mogelijkheid om crostini te bakken) in dunne plakjes van ongeveer 1,5 cm gesneden.
- halve tenen knoflook of meer als er meerdere crostini gebakken worden
- Een goede olijfolie
- Gedroogde kruiden zoals oregano, bonenkruid of rozemarijn.
- Een snuf gemalen chilivlokken
- Fijn zeezout
Bereiden:
In de grillpan bak je smakelijke crostini met mooie strepen door het roosteren. Dit kan makkelijk als je maar een paar stukjes brood wilt grillen. Verwarm je grillpan wel goed voor! Mocht je van plan zijn om grotere hoeveelheden (in een keer te bakken), bak dan je crostini in een voorverwarmde oven op 180 – 200 graden totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Schuif je crostini naar een mooi bord of plank en smeer je crostini in met de knoflook. Dit ruikt al heerlijk! Besprekel daarna je crostini met de olijfolie en maak het geheel af met kruiden en zeezout.
De crostini zijn klaar voor gebruik! En stiekem zijn ze zo al lekker 😉
Omdat crostini zo lekker en makkelijk zijn om vooraf te maken en je net weer even wat anders op de borrelplank hebt, zijn wij opzoek gegaan in tal van Italiaanse kookboeken, wat echt geen straf was! En daarnaast zijn wij gaan snuffelen op Italiaanse sites om een zo een divers en hopelijk zo authentiek mogelijke Italiaanse toppings te verzamelen die smaakvol en makkelijk te bereiden zijn. Dus je vindt bij ons geen ingewikkelde en tijdrovende recepten, maar ons doel is op een zo laagdrempelige manier de Italiaanse borrelplank te vullen met verrassende smaken.
Geef een reactie