Het asperge seizoen, start ongeveer zo in de eerste week van april. Ik had het ze al in de supermarkt zien liggen dus wij reden vol vertrouwen naar de aspergeboer. Het grote geluk van wonen in de Brabantse wal is het afhalen van asperges bij de boer. Verser en beter kan niet en het scheelt vooral veel geld.
Ga je asperges kopen, houd dan rekening met minimaal 500 gram per persoon. Dan weet je zeker dat je niet te kort zult hebben. Wij aten Aspergers op de originele manier met ham, ei, aardappelpuree en botersaus. Puur genot!
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 kg asperges, geschild
- 1 stukje foelie
- 800 gram kruimige aardappels
- Melk
- 10 eieren
- Een paar takjes peterselie
- Genoeg beenham voor 4 personen
Botersaus
- 125 gram ongezouten roomboter
- 1 dl water
- Peper, zout en allesbinder
Het schillen en het koken van asperges
Het geheim van een lekkere asperge zit hem erin dat je de asperge goed schilt en hij precies gaar is. Schil je hem namelijk slordig, zult u bittere stukjes proeven. En dat is niet lekker.
Moeilijk? Welnee, dat is zo makkelijk als wat. Je moet alleen wat geheimpjes weten en die ga ik je natuurlijk gewoon vertellen.
Dus, eerst schil je de asperges met een dunschiller. Vervolgens check je de asperge door te voelen of er geen harde huid is achtergebleven.
Dan snijd je zo’n 1.5 cm de kontjes eraf en doe je ze in een ruime pan gevuld met koud water. Doe de folie en wat zout in het water, en laat de asperges precies voor 5 minuten koken. Let wel, echt koken met belletjes en al! Draai daarna het vuur uit, en zet je de wekker op 15 minuten en laat je de asperges gewoon in het water staan. Na 15 minuten check je de gaarheid. Zit er nog een lichte knauw in, wacht dan nog 3 minuutjes langer.
Kook in de tussentijd de eieren in zeker tien minuten hard. Schil de aardappels en zet deze op met wat zout. Als de aardappels gaar zijn, stamp je er met wat melk, een rauw ei en wat roomboter er een gladde puree van.
Laat in een klein steelpannetje de roomboter smelten, en voeg daar het water aan toe. Bind deze saus met wat allesbinder tot een gebonden saus. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Was de peterselie en hak deze fijn. Snijd de ham in tweeën, en rol daar rolletjes van.
Tadaaa.. dat is ‘em!
Zelf vind ik asperges het allerlekkerste om te eten, als alle componenten door elkaar zijn vermengd. Mijn bord is dus een compleet rommeltje, maar de smaak van alles door elkaar dat maakt voor mij asperges tot een van mijn meest favoriete lente gerechten!
Smakelijk, Gertrude
Geef een reactie