Misschien denk je, een aardappel is toch een aardappel? Dat klopt, en ook weer niet. Er zijn verschillende soorten aardappelen op de markt, en bij een juiste inzet kan het zorgen voor een toegevoegde waarde aan een gerecht. Dat je bijvoorbeeld niet met stukjes komt te zitten bij je puree.
De supermarkten van nu maken eigenlijk maar onderscheid in twee soorten aardappelen: Kruimig én vastkokend. Maar als er in juni de nieuwe aardappels verschijnen zie je ineens aardappelsoorten in het rek verschijnen, waar je eigenlijk niet weet wat je ermee kan. Of wat het verschil is. Om een klein beetje inzicht te krijgen in de aardappelen van Nederland, deze blog. Ps. Er zijn heel veel verschillende aardappelsoorten op de markt, maar ik beperk me alleen tot de bekendste.
Wat zijn nieuwe aardappelen?
Nieuwe aardappelen (van de nieuwe oogst) zijn vooral geschikt voor direct gebruik. Ze worden eigenlijk geoogst als ze nog niet helemaal uitgegroeid zijn en hebben een erg dunne schil. Nieuwe aardappelen van de Nederlandse bodem verschijnen pas rond juni in de supermarkten, spot je ze al eerder (meestal rond maart) dan weet je dat het om buitenlandse export aardappels gaat.
Nieuwe aardappelen zijn zeer fijn van smaak en vanwege hun dunne schil kan je ze beter schrappen of borstelen of met schil en al koken. Nieuwe aardappels zijn tot augustus verkrijgbaar.
Een goed voorbeeld van een nieuwe aardappel is de Opperdoezer ronde. Deze aardappel wordt alleen geteeld in het Noord-Hollandse plaatje Opperdoes. Het bijzondere aan deze aardappelsoort is dat ze met de hand worden gerooid, vanwege de kwetsbare schil.
Vastkokend of kruimig
Het verschil of een aardappel vastkokend of kruimig is, zit hem in de structuur. Hoewel de smaak is nagenoeg hetzelfde is en blijft. Kruimige aardappels vallen eigenlijk gewoon iets sneller uit elkaar terwijl vaste aardappels wat steviger zijn.
Vastkokende aardappels zijn geschikt voor:
- Salades, bakken, ovenschotels en gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukjes snijdt.
Kruimige aardappels zijn geschikt voor:
- Om te poffen, bakken, pureren en frituren, voor in een soufflé of soep.
Vastkokende soorten
Nicola
- Knol: Langovaal met een gele, gladde schil en goudgeel vlees met vlakke ogen.
- Smaak: aan de zoete kant
- Bereiding: Koken, bakken of frituren
Bildtstar
- Knol: Rond met een rode, gladde schil, geel tot donkergeel vlees met vlakke ogen.
- Bereiding: Koken of bakken
Frieslander
- De Frieslander is een vastkokende aardappel, maar toch kruimig op je bord. De aardappel heeft een gladde gele schil.
Opperdoezer
- Knol: Rond, onregelmatig gevormd, bijna wit en diep ogig. De aardappel heeft een gele schil. Deze aardappelen worden veel geserveerd met een kommetje gesmolten boter.
- Bereiding: koken, bakken of frituren
Kruimig
Bintje
- Het bintje is een ontzettend oud ras. Vanaf 1910 is de aardappel te koop, mede hierdoor is het bintje zo bekend in Nederland. Tegenwoordig is dit aardappelras lastig te verkrijgen. Bereiding: Koken, bakken, frituren, chips en snacks.
Doré
- Je kunt deze aardappel herkennen aan zijn bruingele schil en rondovalen vorm. De aardappel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De Spanjaarden die na Columbus Amerika ontdekt had het continent bezochten kwamen in aanraking met deze aardappel. Uiteindelijk heeft het tot de 18e eeuw geduurd voor deze aardappel op grote schaal in Nederland geteeld en gegeten werd.
Première
- De première is een kruimige aardappel met toch wat stevigheid. Dit heeft als resultaat dat de aardappel een heerlijke smaak heeft.
Eigenheimer
- Eigenheimer is een zeer kruimig aardappelras. Het staat bekend om zijn lange ovale vorm. Wat ook erg bijzonder is aan dit ras, is dat vrijwel iedere aardappel anders gevormd is. Deze aardappelen hebben ook veel diepe ogen. Het is een erg kruimige aardappel.
- Bereiding: koken of pureren.
Nog meer aardappels?
Meer weten over aardappels, luister deze aflevering van Mangiare! terug, waar aardappels het thema was.
Geef een reactie